Kuidas valida enda lemmikule sobivat koeratoitu?

28.09.2020

Toit on Sinu lemmiklooma üks põhivajadusi, nii nagu meil tagab õige ja tasakaalus toidulaud hea enesetunde ning välimuse. Kvaliteetne ja puhas toit on tervise alus. Tänaseks on saadaval sadu erinevaid variante, mis teeb õige koeratoidu valiku keeruliseks. Samuti on palju erinevaid spetsialiste, kelle käest nõu küsida - alates loomaarstidest kuni kasvatajateni ning tihti kuuleme ka sealt erinevaid soovitusi. Põhjus on lihtne: pole olemas ainult ühte ja õiget vastust. Lõplik otsus tuleb teha siiski ise. 

Koostisainete nimekiri toidu pakendil väga oluline infoallikas, et hinnata, kas tegemist on piisavalt kvaliteetse toiduga. 

Vaata, mis peitub toidupaki taga ehk kuidas lugeda toidu koostist?

 

Toidu koostis ehk retsept on pakendil märgitud koguselistes järjekorras. Alustades suurimast ning lõpetades väiksemaga. Toome siinkohal näiteid meie enda sortimendiga, et võrrelda erinevaid tooteid. 

  • Hea märk on see, kui loomne komponent (liha, kuivatatud liha, hüdrolüüsitud ehk veetustatudliha või loomne valk, lihajahu vms) on esikohal. Veel parem, kui neid on esimese viie koostisaine hulgas rohkem kui üks. Vaatame näiteks näiteks Grandorf Jäneseliha ja bataadiga toidu koostist ning me näeme, et esikohal on 2 erinevat liha.

  • Hea märk on see kui pakendil on  välja toodud loomse valgu allikad nt. lambaliha, kanaliha, kalkun vms. 

  • Välja peaks toodud olema rasvaallikad nt. kalkunirasv, pardirasv vms, mis tagab tootja poolse usaldusväärsuse ning kvaliteedi. Juhul, kui pakendil on kasutatud  „hüdrolüüsitud loomne“ valk või „linnurasv“, ilma allikale viitamata, tekib küsimus, et kas tootja soovib midagi varjata või kas näiteks loomne valk pärineb mujalt kui lihast (kondimass vms madalama kvaliteediga allikas).  

 Healthy Paws Lambaliha ja Pruuni riisiga

 

  • Täiteained. On üsna tavaline, et eriti keskmise ja odavama  hinnaklassi toitudes kasutatakse nisu või maisi ning see ei ole ilmtingimata halb. Kuigi on välja selgitatud, et enamus koeri suudab teravilja omastada, siis paraku lisatakse neid koostisaineid toitudesse väga palju. Pahatihti lausa nii palju, et seda on toidus kõige rohkem. Põhjus on selleks üsna lihtne: nii on võimalik pakkuda oma toodet odavama hinnaga. 

  • Hüpoallergeensed toidu ehk toidud, mis ei sisalda tuntud allergeene nagu nisu, nisugluteen, maisi, soja, subprodukte ning loomseid derivaate üldisemalt, kunstlikke lõhna- ja maitsetugevdajaid, kunstlikkee säilitusaineid. Samuti ei kasutata üldjuhul sellistes toitudes ka kanaliha. Kanaliha on küll väga kerge seedida ja hästi toitainete rikas, aga paljudel juhtudel tekitab loomale samal ajal allergilisi reaktsioone. 

Toidud tunneb ära, kui pakendil on peal kiri “Hypoallergenic”nagu näiteks Wolf’s Mountain Wild Forest toidul.

  • Säilitusained. Lemmiklooma toidus peaks olema kasutatud ainult looduslikke säilitusaineid. Kunstlike säilitusainete kasutamine viitab üldiselt madala kvaliteediga tooraine kasutamisele. Kunstlikud säilitusained võivad põhjustada koertel hüperaktiivsust. 

  • Teravili. Üks kõige sagedasemaid küsimusi, mis meieni jõuab - kas lemmiklooma toidus peaks üldse teravilja olema? Pole ühte ja õiget vastust, kuid üldine teadmine täna on aga see, et nii pruun kui valge riis ja hirss on head teraviljad. Mais on paremal juhul neutraalne, kui teda ei kasutataks nii palju täiteainena. Nisu võiks aga lemmikloomatoidus mitte olla.

Kokkuvõtteks:

 

Kindlasti on kriteeriume veel mitmeid, mida tuleb arvesse võtta. Näiteks koera tõug, vanus, aktiivsus ja tervislik seisund. Kui võtta aluseks eelpool välja toodud soovitused, siis olenemata sellest, millise tootja nimi pakendil on, olete õigel teel.

Polegi muud, kui valige nende kriteeriumide järgi sobilik pakk toitu (soovitavalt alguses väike pakend) ja andke loomale proovida. Loom ei oska toidu headust hinnata muude kriteeriumide järgi, kui lõhn. Looma jaoks isuäratavat lõhna on kunstlikult väga lihtne igasse toitu tekitada. Eriti nähakse selleks vaeva madala kvaliteediga toitude puhul. Selle, kas toit on tervislik ja kvaliteetne, peab suutma inimene hinnata. Nii nagu me juba alguses kirjutasime - ei ole olemas ühte ja ainuõiget lahendust - julge proovida vaikselt erinevaid toite.